TIPS – Testi Integrated Protection System

ReynDesign biedt de mogelijkheid om het marmeren keukenblad blijvend te beschermen tegen ongewenste vlekvorming door een unieke impregnering aan te bieden.

TIPS® staat voor “Testi Integrated Protection System” en wordt toegepast volgens een gepatenteerd procedé (vastgelegd onder de naam AS11) op marmers en vergelijkbaar materiaal om deze te beschermen tegen een diversiteit van vlekken.

Het bijzondere van het AS11 procedé is dat rekening gehouden wordt met de specifieke eigenschappen van het materiaal dat beschermd moet worden en met de mogelijke aantasting waaraan dit materiaal blootgesteld kan worden. Zo kan bijvoorbeeld een anti-algenmiddel toegevoegd worden indien het materiaal met algengroei in aanraking zou kunnen komen. Het procedé is gebaseerd op nano-technologie waarbij het gehele materiaal door en door doordrenkt wordt met de vloeistof waaraan de diverse anti-stoffen en consolidatoren zijn toegevoegd. Op deze wijze worden alle partikels van het gesteente als het ware omhuld door een beschermende folie, en niet alleen de partikels in de bovenste laag zoals bij sommige andere impregneermiddelen het geval is. Volgens het AS11 procedé wordt bijna 3 liter vloeistof per m2 in het gesteente (bij een dikte van 2cm) gebracht, terwijl conventionele impregneermiddelen hooguit 1 liter opbrengen op 20 m2 te beschermen materiaal.

Bij het merendeel van de behandelingen wordt een combinatie van antistoffen op waterbasis toegepast. Hierbij blijft de oorspronkelijke kleur van het marmer behouden. In sommige gevallen kan het vereist zijn om een behandeling op basis van verdunningsmiddelen aan te brengen. Hierbij kunnen de kleuren iets donkerder worden. Daarom wordt eigenlijk altijd de voorkeur gegeven aan een behandeling op waterbasis mede omdat dit milieutechnisch ook te prefereren is. Dat TIPS® een langdurige permanente bescherming kan bieden, blijkt onder andere uit het feit dat er inmiddels zwembaden gebouwd zijn in marmer dat met TIPS® behandeld is tegen inwerking van het gechloreerde water.

Met TIPS® behoort vlekvorming ten gevolge van wijnvlekken, azijnvlekken, vruchtensappen, e.d. zo goed als tot het verleden. Ook beschermt TIPS® tegen al te grote verspreiding van vetvlekken, maar verhindert deze niet geheel. Met behulp van algemeen bekende vetverwijderingsmiddelen (bijv. Öl-Ex) zijn ook vetvlekken echter zeer gemakkelijk te verhelpen dankzij de TIPS® impregnering. Tevens zorgt de TIPS® behandeling ervoor dat geen verkleuring van het materiaal optreedt bij vetvlekken.

De bijtende werking van de meeste zuren op gepolijst marmer kan door TIPS® niet verhinderd worden. Hoewel de kleuren beschermd blijven, bestaat de mogelijkheid dat de glans van het gepolijste materiaal aangetast wordt. Dit is echter te verhelpen door het blad (deels) weer te polijsten. Na dergelijk herpolijsten behoeft het blad niet opnieuw met TIPS® behandeld te worden, omdat het materiaal reeds door en door beschermd is na een TIPS-behandeling. Gezoete oppervlakken die met TIPS® behandeld zijn hebben niet te maken met een verminderde glans indien er een zure substantie op gemorst is.

TIPS® garandeert een marmer dat blijvend haar charme behoudt. Voor een relatief geringe meerprijs kan ook uw marmeren werkblad tegenwoordig goed beschermd worden dankzij TIPS®.

TIPS® kan alleen in de fabriek in Italië worden aangebracht en de behandeling vergt circa 3 weken. Deze impregnering dient direct bij het indienen van de order besteld te worden. U dient dan ook rekening te houden met een langere levertermijn. Afhankelijk van de dikte van het materiaal dient u rekening te houden met een verlenging van de levertijd met 3 tot 4 weken. De uiteindelijke levertermijn wordt bij de orderbevestiging vermeld.

TIPS
Wij hebben zelf een aantal testen uitgevoerd met materiaal dat met TIPS® is behandeld.
Rode wijn, tomatenpuree, balsamico, olijfolie en mayonaise waren na 12 uur intrekken gemakkelijk te verwijderen en lieten geen verkleuringen achter. Desgewenst kunt u een set behandelde en onbehandelde proef- stukjes aanvragen om zelf een aantal van deze testen te doen.