Onderhoud Hardsteen (Arduin)

Keukenwerkbladen in hardsteen zijn door hun tijdloze en ook nostalgische karakter zeer geliefd. Het is een kalkzandsteen die typische kenmerken vertoont zoals fossielen, spieren (vrijwel rechte witte strepen), brand (koolstofconcentraties) en aders (grillig verlopende witte strepen).

Onderhoud

Om een mooi resultaat te krijgen en te behouden is inwrijven met natuurzeep of was noodzakelijk. Enerzijds zorgt deze aanpak voor preventie van vlekvorming (reacties tussen voedingszuren en het kalksteen), anderzijds krijgt men na verloop van tijd een mooi patina (uiterlijke schijn). Na montage van het werkblad dient u dit bij voorkeur direct te behandelen met een ‘voeding’ van natuurlijke spijsoliën. Het beste resultaat geeft een 50-50 mengsel van lijnolie en terpentijn. Na opbrengen van het mengsel dient het blad direct opgepoetst te worden met een schone doek. Let wel op dat het blad tijd krijgt om goed te drogen anders kan (te vroeg) gebruik afdrukken nalaten op het pas bewerkte blad. Geef uw werkblad de tijd om de olie op te nemen. Deze behandeling in de eerste weken een aantal keren herhalen, daarna halfjaarlijks. Vanzelf ontstaat na intensief gebruik een mooie zijdeglans.

Vermijd langdurig contact met voedingszuren

Azijn, frisdranken, citrusvruchten en dergelijke bevatten zuren die reageren met het kalkzandsteen. Voor het dagelijks onderhoud volstaat een sopje van gewone neutrale zeep. Gebruik geen afwasmiddel met citroen omdat het citroenzuur de kalkzandsteen aan kan tasten.

Gebruik nooit schuurmiddel

Dit kan het oppervlak beschadigen en doffe plekken veroorzaken.

Problemen oplossen

Hardsteen kan ondanks goed en regelmatig onderhoud vlekken vertonen, veroorzaakt door olie of vet. Vlekken zijn in het algemeen moeilijk verwijderbaar. Wat soms wil helpen is de vlek gedurende een dag onder een plasje met olijf te zetten. Daarna opnemen en uitpoetsen. Vlekken in hardsteen bladen mogen nóóit behandeld worden met Lithofin Öl-ex of De-Stain. Kalkvlekken kunnen niet verwijderd worden met natuurazijn. Een goed zuurvrij schoonmaakmiddel is Muller R-55. Goed impregneren en regelmatig onderhoud voorkomen problemen.