Onderhoud Graniet: hoogglans gepolijst

Door de oorsprong van het gesteente kunnen binnen eenzelfde granietsoort plaatselijk afwijkingen in kleur en adering voorkomen, maar ook haarscheurtjes, natuurlijke vlekken (kleurconcentraties) en kleine putjes. Deze kenmerken geven het pure natuurproduct zijn mooie uitstraling en unieke karakter.

Onderhoud

Wanneer het blad is gemonteerd dient u het, nadat gebruikte zuurvrije kitten uitgehard zijn, te voorzien van het bijgeleverde impregneermiddel Stonetech Natuursteen Impregneer. Breng dit middel met een doek royaal aan, laat het circa 1 uur inwerken en poets daarna op met een schone doek. Bevochtig voor het gemak de doek met wat impregneermiddel.

Goed impregneren is van groot belang

Herhaal dit onderhoud in de eerste week een aantal malen totdat de laatst aangebrachte laag na 12 uur niet meer impregneert en gedeeltelijk op het oppervlak blijft liggen. De overmaat kan worden verwijderd met terpentine. Herhaal deze behandeling ten minste 1 maal per jaar. Een met Stonetech vergelijkbaar impregneermiddel is Muller Vlekstop S-34. In het dagelijks onderhoud kan volstaan worden met reinigen met een sopje van zeep of afwasmiddel. Laat vetten en andere voedingsresten niet onnodig lang op uw aanrecht liggen! Vet- en voedingskleurstoffen in fruit (bijvoorbeeld kersen, aardbeien) en voedsel kunnen vlekken veroorzaken.

Gebruik nooit schuurmiddel

Dit kan de polijstlaag beschadigen en doffe plekken veroorzaken.

Problemen oplossen

Granietsoorten met lichte tinten en open structuren kunnen ondanks goed impregneren vlekken vertonen, veroorzaakt door olie of vet. Vlekken zijn in het algemeen moeilijk verwijderbaar, maar een behandeling met chloor, aceton, waterstofperoxide, Lithofin Öl-ex geeft vaak goede resultaten. Kalkvlekken kunnen verwijderd worden met natuurazijn. Een goed zuurvrij schoonmaakmiddel is Muller R-55. Goed impregneren en regelmatig onderhoud voorkomen problemen.