Onderhoud Graniet: gezoet en anticato

Anticato graniet heeft een speciale behandeling ondergaan waardoor het wil zeggen dat het oppervlak een polijstgang minder ondergaan heeft en daardoor een matte of zijdeglans uitstraling heeft.

De minder gesloten structuur van deze  materialen vraagt om extra impregneren en onderhoud. Na het impregneren krijgen de materialen een donkere kleur en structuur

Na montage van het keukenblad dient u het, nadat gebruikte zuurvrije kitten uitgehard zijn, te voorzien van het bijgeleverde impregneermiddel Stonetech Natuursteen Impregneer. Breng dit middel met een doek royaal aan, laat het circa 1 uur inwerken en poets daarna op met een schone doek. Bevochtig voor het gemak de doek met wat impregneermiddel.

Goed impregneren is van groot belang

Herhaal dit onderhoud in de eerste week een aantal malen totdat de laatst aangebrachte laag na 12 uur niet meer impregneert en gedeeltelijk op het oppervlak blijft liggen. De overmaat kan worden verwijderd met terpentine. Herhaal deze behandeling ten minste 1 a 2 maal per jaar. Een met Stonetech vergelijkbaar impregneermiddel is Muller Vlekstop S-34. In het dagelijks onderhoud kan volstaan worden met reinigen met een sopje van zeep of afwasmiddel. Laat vetten en andere voedingsresten niet onnodig lang op uw aanrecht liggen! Vet- en voedingskleurstoffen in fruit (bijvoorbeeld kersen, aardbeien) en voedsel kunnen vlekken veroorzaken.

Gebruik nooit schuurmiddel

Dit kan het oppervlak beschadigen en doffe plekken veroorzaken.

Problemen oplossen

Gezoete granietsoorten met lichte tinten en open structuren kunnen ondanks goed impregneren vlekken vertonen, veroorzaakt door olie of vet. Vlekken zijn in het algemeen moeilijk verwijderbaar, maar een behandeling met chloor, aceton, waterstofperoxide, Lithofin Öl-ex, Stain Off geeft vaak goede resultaten. Let op: vlekken in anticato bladen mogen nóóit behandeld worden met Lithofin Öl-ex. Kalkvlekken kunnen verwijderd worden met natuurazijn. Een goed zuurvrij schoonmaakmiddel is Muller R-55. Goed impregneren en regelmatig onderhoud voorkomen problemen.