Graniet is een stollingsgesteente en dat wil zeggen dat het is gevormd bij het ondergronds stollen van magma. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen die graniet bevatten bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Als graniet wordt blootgesteld aan zeer hoge drukken en temperaturen, verandert het in gneis, een metamorf gesteente.
Eén en dezelfde granietsoort wordt in verschillende groeven gewonnen en zelfs binnen één groeve kunnen zich nog grote verschillen voordoen. Zo heeft elke plaat graniet zijn eigen uiterlijk en is geen keukenblad gelijk qua kleur en structuur.
Na in blokken van circa 30 ton uit het rots massief te zijn gehakt, worden de rotsblokken getransporteerd naar een steenhouwerij, waar het graniet wordt gezaagd tot 20 of 30 mm dikke platen van circa 2800 x 1300 mm. Deze ruwe platen worden vervolgens geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand, waardoor ze een meer of minder glanzende of antiekachtige uitstraling krijgen totdat ze het gewenste oppervlak hebben.
GEPOLIJST
De hoogglansuitstraling ontstaat door de steen na het schuren te zoeten en te polijsten. Door het materiaal te polijsten komt de kleur en de structuur van de steen maximaal tot zijn recht. De gepolijste granieten vragen ook het minste onderhoud.
GEZOET
Gezoet wil zeggen dat het oppervlak enkele polijstgangen minder heeft ondergaan en daardoor een matte ofwel zijdeglans uitstraling heeft.
ANTICATO
Bij anticato heeft het natuursteen een speciale behandeling ondergaan waardoor het oppervlak ietwat ruw aanvoelt. Met een gerichte vlam wordt de steen verwarmd en vervolgens snel afgekoeld met water, hierdoor springen er deeltjes van het oppervlak van de steen weg. Dit oppervlak wordt vervolgens geborsteld zodat de steen ruw maar toch zacht aanvoelt.
SATINATO
De satinato materialen hebben een zachtere uitstraling dan de anticato materialen. Deze platen zijn eerst gezoet en vervolgens geborsteld.