Keukenwerkbladen in Belgisch Hardsteen zijn door hun tijdloze en ook nostalgische karakter zeer geliefd. Hardsteen wordt in vele groeves in België gewonnen, het is een bitumineuze kalksteen en
bevat veel herkenbare fossiele insluitsels. Deze insluitsels zijn fossielfragmenten van zeelelies, welke geen zwarte kleurstof bevatten en daardoor een witte tot grijsachtige kleur hebben. Andere
verschijnselen zoals spieren (vrijwel rechte witte strepen bestaande uit kalk), brand (aan de oppervlakte gelegen zwarte schilferingen) en aders (grillig verlopende witte, grijze en zwarte lijnen) zijn inherent aan de structuur van het materiaal en hebben geen enkel schadelijk gevolg voor de duurzaamheid van de steen. Het kan dus geen aanleiding zijn tot klachten. Andere benamingen zijn Petit Granit en Arduin.
Het materiaal is niet zoals de naam doet vermoeden harder, maar het is zachter dan graniet. In tegenstelling tot graniet, wat een vulcanisch stollingsgesteente is, is hardsteen een sedimentair gesteente. Hardsteen is niet krasvast, de kans dat het blad met kleine krasjes wordt afgeleverd is reëel. Let op met het verschuiven van voorwerpen op het blad. Ook heeft Hardsteen een zuigend vermogen, waardoor het voorkomen van vlekken niet mogelijk is.
Omdat Hardsteen een kalkhoudend gesteente is, is het niet bestand tegen zuren. Wij adviseren daarom altijd een snijplank te gebruiken voor het snijden van levensmiddelen. Let op met voedingszuren zoals afwasmiddel met citroen, azijn, frisdranken, citrusvruchten, deze zuren veroorzaken lichte verkleuringen en ruwe plekken in de decoratieve laag van de steen. Past u vooral op met het ontkalken van uw koffiezetapparaat. Morsen met ontkalkingsmiddelen op een Hardsteen ondergrond heeft vrijwel onmiddellijk verkleuring van uw werkblad tot gevolg. Dergelijke vlekken zijn niet meer te herstellen!
Goed onderhouden Hardsteen geeft wel een geleefde uitstraling, wat zeker op nostalgische keukens een schitterend resultaat geeft.